Užitečné dárky pro autíčkáře (nejen) na Vánoce

Vánoce jsou již opravdu za dveřmi, zbývá posledních několik málo dnů na nákup užitečného dárku pro člověka, který se rád stará o své auto. V tomto článku se podělíme o tipy na doplňky do auta, které máme vyzkoušené a budou se hodit každému motoristovi i mimo období Vánoc.

Nákupní rádce
18. Dec 2023
876 zobrazení
Užitečné dárky pro autíčkáře (nejen) na Vánoce

Praktický a univerzální dárek je ten nejlepší dárek. Následující gadgety a doplňky do auta se vyznačují multifunkčností, dobrým poměrem cena/výkon a za jejich užitečností si stojíme, protože je sami používáme. 

1. Čistič palivového systému

Každé spalovací vozidlo potřebuje pro svůj bezproblémový chod 4 základní složky: vzduch, palivo, kompresi a jiskru. Tyto složky kopírují 4 fáze čtyřtaktního spalovacího motoru, není tedy překvapivé, že motor nefunguje optimálně, pokud některá z těchto složek není v pořádku či ideálním poměru. Moderní biopaliva sice jdou vstříc přísným emisním limitům a tedy čistšímu životnímu prostředí pro všechny, děje se tak ale na úkor čistoty palivového systému, který je ve finále biosložkou v palivu zanášen. Od 1. 1. 2024 budou čerpací stanice na českém území povinně přecházet z Naturalu 95 s označením E5 na palivo s označením E10 na tankovací pistoli, kde E5, respektive E10, značí procentuální zastoupení biosložky - bioethanolu. Ethanol sám o sobě má čistící funkci, bohužel v mixu s palivem má i řadu negativních vlastností mezi které patří vázání vzdušné vlhkosti do paliva a poškozování plastových a gumových komponent celého palivového systému. Drtivá většina moderních motorů (minimálně od roku 2005 plnící normu Euro 4) si s benzinem E10 bezpečně poradí, vždy se ale vyplatí jít štěstí trochu naproti a buď:

  • tankovat dražší "značkový" benzín, který je zpravidla více aditivovaný
  • tankovat víceoktanové palivo (98 a víc), které místo lihu obsahuje látku ETBE (Ethyl tert-butyl ether), která zvyšuje oktanové číslo paliva a nedisponuje negativními vlastnostmi lihu
  • pravidelně při tankování používat aditiva do paliva

A právě čistící, či dokonce oktany přidávající aditiva jsou dobrým dárkem pro jakéhokoliv provozovatele spalovacího motoru. Výsledky jsou znát až po dlouhodobějším používání a z naší empirické zkušenosti se vyplatí nekupovat ty úplně nejlevnější čističe palivového systému. Volte radši renomovanější výrobce jako je VIF, Liqui Moly nebo Millers Oils. Poslední jménovaný vyrábí aditivum Millers Oils Petrol Power EcoMax 500 ml (na obrázku), který opravdu pomáhá jedné starší Audi A4 1.8T v ideálním zátahu bez cukání. S dávkováním 1ml na 1l paliva se jedná o zvýšený náklad o cca 1Kč na litr paliva, což vyjde levněji než tankování 98 oktanového paliva, které je standadně dražší o 2 a více korun než Natural 95.

millers oils aditivum do benzinu

 

2. Powerbanka s funkcí JumpStart

U čističů palivové soustavy jsme zmínili složky potřebné pro chod motoru. Pokud při otočení klíčku do druhé polohy motor jen škytne nebo se jen pootočí a nic víc, vysoce pravděpodobně bude (zvlášť v zimních měsících) původce nestartování v nízkém napětí autobaterie. Pokud ale nemáte druhé provozuschopné auto se startovacími kabely po ruce, jako nejpohodlnější a zároveň nejlevnější a nejrychlejší možností je použití "jumpstarteru". Toto zařízení bylo v historii téměř výhradně velká krabice na kolečkách, která byla jak těžká, tak relativně drahá. Doba ale pokročila a s ní i technologie startovacích boxů. V dnešní době již existují powerbanky, které umí krátkodobě vytvořit startovací proud dostatečný k nastartování většiny motorů osobních automobilů. 

V redakci se nám osvědčila powerbanka Compass s funkcí jumpstart (na obrázku), která sloužila jako jistota nastartování auta na 2000 km dlouhém roadtripu po Německu a Nizozemí. Tento záložní zdroj se dodává v praktickém mobilním kufříku a kromě powerbanky s kapacitou 10 000 mAh zde nalezneme multikonektor na USB A/C, Lightning, různé notebookové koncovky a dobíječku powerbanky jak z domácí sítě (220V), tak z 12V palubní sítě za jízdy.

 

powerbanka compass s jumpstart

3. Autodiagnostika

Oranžová kontrolka závady motoru - lidově "pečené kuře" - nemile překvapila nejednoho řidiče. Zlověstně svítí na palubní desce a znamená, že něco opravdu není správně s motorem. Co přesně je špatně vám kontrolka ale neřekne, to umí pouze specializovaný přístroj - autodiagnostika. Autoservisy disponují profesionální diagnostikou a vyškolenými autotroniky, kteří po napojení vozu k přístroji přes OBD2 zdířku, kterou má skoro každé vozidlo od roku 2000, zjistí chybové kódy a vyhodnotí, co je s vozidlem asi špatně.

Doba ale pokročila i v autodiagnostikách a lze si za pár stovek korun pořídit krabičku velikosti zapalovače, kterou napojíte do zmíněného OBD2 konektoru. Autodiagnostiku potom skrze bluetooth připojíte k telefonu a za použití speciální aplikace (například Car Scanner ELM OBD2) můžete sledovat živá data z motoru, měnit některá nastavení, zkontrolovat záznam chyb či seznam chyb smazat. Dobrou zkušenost máme s ELM 327 V2.0 (na obrázku), díky kterému jsme mohli odhalit vadnou zapalovací cívku nebo přepálenou pojistku u autobaterie. Nutno dodat, že úspěch připojení k mobilu a aplikaci není zaručen pro všechny vozy a určitě nikomu nedoporučujeme zasahovat do jakéhokoliv nastavení vozidla, pokud si není jistý, co dělá. Toto ale koneckoncům platí o téměř každé opravě vozidla.

 

 

 

4. Akukompresor

Doba vození  kompresoru na 12V palubní napětí v autě je ta tam. Moderní multifunkční kompresor má v sobě akumulátor, je o trochu větší a těžší než powerbanka a lze ho použít na nahuštění duší míčů, kočárků, bicyklů, pneumatik aut a některé kompresory údajně zvládnou nahustit i pneumatiku návěsu, které má předepsaný tlak 10 atmosfér (to jsme ale nezkoušeli). Pro hobby použití na zmíněné míče, duše a pneumatiky bohatě stačí Xiaomi Mi Portable Air Compressor (na obrázku). 

 

5. Vůně do auta

Když auto správně funguje a dobře vypadá, proč by nemohlo příjemně vonět? Dnes už nemusíte spoléhat pouze na "stromečky" z benzinky, které po týdnu jakési vůně vyprchají. Trefit se obdarovanému do vhodné vůně může být obtížné, protože čich je velmi individuální záležitost - nám se obecně osvědčila vůně "New Car" (nové vozidlo), která i od různých výrobců většinou nevoní nijak extravagantně a může sloužit částečně i jako vtipný dárek, pokud je darována někomu se starším vozem. U vůní se lze pohybovat od pár desítek korun za "stromečky" až po opravdu drahé parfémy v řádu stovek korun, nikoho ale neurazíte dobře sehnatelnými krabičkami vůní od California Scents (na obrázku zmíněná vůně "New Car"), které jsou v ideálním poměru cena/trvanlivost.

california scents new car

6. Lokátor

Pokud chcete vnést trochu klidu do duše obdarovaného, zkuste mu dát lokátor - gadget velikosti klíčenky, který je po dobu výdrže integrované baterie možné zaměřit bluetooth signálem. Vzhledem k jeho velikosti a multifunkčnosti ho lze uschovat naprosto kamkoliv: do peněženky, na klíče (v obalu), do batohu potomka, do mezinárodní zásilky nebo třeba právě do auta. V případě krádeže vozu tak za vhodných okolností můžete zjistit, kde se vůz nachází. Pozor ale na použitou techologii: lokátory jako Apple AirTag (na obrázku) nebo Samsung Galaxy MyTag fungují na principu blízkosti spřátelených zařízení (přes bluetooth), GPS lokátory jsou sice přesnější a nezávislé, jsou ale znatelně dražší, větší a mají krátkou životnost baterie, pokud nejsou připojeny k napájecí síti vozu.

apple airtag

 

6. Hasicí přístroj

Na závěr možná nevšední, avšak velmi užitečný dárek - malý práškový hasicí přístroj. Nikomu nepřejete potřebu použít ho, ale když už ho máte a potřebujete ho k uhašení vznikajícího požáru, má potenciál zachránit majetek či dokonce lidský život. Za cenu několika stovek korun univerzální dárek, který se hodí úplně každému řidiči a zvlášť těm, kteří plánují někdy jet do Polska, kde je hasicí přístroj součástí povinné výbavy. Na obrázku 2kg práškový hasicí přístro Magg.

 

 

Redakce UlovAuto.cz Vám tímto děkuje za přízeň v roce 2023 a přeje jen to nejlepší do Nového roku 2024.

Rubriky
Nákupní rádce
Poradíme s výběrem vozu, náležitostmi prodeje či koupě vozu
Technika
Pomůžeme orientovat se v moderních technologiích osobních vozů
Cestování po Evropě
Povinné výbavy, rychlostní limity, mýtné či pokuty jednotlivých evropských zemí přehledně
Financování vozu
Různé možnosti financování nákupu nového i ojetého vozidla.
Novinky
Novinky a akce na webu UlovAuto.cz