Kupní smlouva na auto: Vzor 2024 a jak si ho upravit

Nákupní rádce
3. Jan 2024
22179 zobrazení
Kupní smlouva na auto: Vzor 2024 a jak si ho upravit

Kupní smlouva je klíčovým dokumentem, který je potřeba při převodu vlastnictví automobilu mezi prodávajícím a kupujícím. Ať už prodáváte své staré vozidlo nebo kupujete nové či ojeté, je důležité mít správně napsanou a komplexní smlouvu, která vás ochrání před potenciálními komplikacemi a nesrovnalostmi. V tomto článku vám přinášíme aktuální vzor kupní smlouvy na auto pro rok 2024 a ukážeme vám, jak si tento vzor můžete podle vlastních potřeb upravit.

Vzor kupní smlouvy

Vzor ke stažení: Kupní smlouva na auto 2024.docx

Vzor ke stažení: Kupní smlouva na auto 2024.pdf

Pokud vás zajíma, proč je důležité mít všechny tyto body ve smlouvě, případně byste smlouvu chtěli více editovat a chcete se ujistit, jaké věci ve smlouvě musí být určitě zachovány – doporučujeme přečíst si náš předchozí článek Kupní smlouva na auto: Co musí obsahovat a na co si dát pozor

Odstavec I. – Předmět smlouvy

Pro platnost smlouvy není povinné vyplnit všechny položky, které jsou uvedené pod Další podrobnosti o prodávaném vozidle, ale určitě to doporučujeme. Všechny údaje jsou snadno dohledatelné, prodejci by vyplnění těchto informací nemělo zabrat více než 10 minut. Více informací určitě není na škodu, naopak mohou být do budoucna klíčové v případě reklamace.

Odstavec III. – Současný stav vozidla

Opět pro platnost smlouvy není potřeba vyplňovat, ale i tak doporučujeme obětovat pár minut svého času, a i tento odstavec vyplnit. Vyplnění všech vad do smlouvy může opět zamezit případným budoucím sporům, zda kupující o vadě věděl či ne.

Odstavec V. a VI – Platební podmínky a přepis vozidla

Tyto odstavce si můžete upravit podle vaší situace, na čem jste se s protistranou domluvili. Zda půjdete na přepis vozidla spolu, nebo jeden s plnou mocí toho druhého. Kdo bude vůz přepisovat. Zda cena vozidla byla uhrazena před podpisem, po podpisu nebo bude uhrazena po přepsání vozu.

Pozor! Plná moc musí mít úředně ověřený podpis, jinak není platná. Podpis lze nejjednodušeji úředně ověřit na pobočkách České Pošty, pobočka však musí být kontaktním místem Czech POINT – Mapa kontaktních míst Czech POINT.

Vzor plné moci k přepisu vozu

Vzor je ze článku Plná moc k přepisu vozidla od Cebia.cz – Online prověření vozidel pomocí VIN kódu.

Stáhnout plnou moc v PDF
Stáhnout plnou moc v DOC 

 

Rubriky
Nákupní rádce
Poradíme s výběrem vozu, náležitostmi prodeje či koupě vozu
Technika
Pomůžeme orientovat se v moderních technologiích osobních vozů
Cestování po Evropě
Povinné výbavy, rychlostní limity, mýtné či pokuty jednotlivých evropských zemí přehledně
Financování vozu
Různé možnosti financování nákupu nového i ojetého vozidla.
Novinky
Novinky a akce na webu UlovAuto.cz