Jak vybrat to správné auto? 6 otázek, které vám pomohou ujasnit si váš výběr

Nákupní rádce
12. Sep 2023
181991 zobrazení
Jak vybrat to správné auto? 6 otázek, které vám pomohou ujasnit si váš výběr

Hledáte to správné auto a nejste si jisti, kde začít? Výběr ideálního automobilu není jednoduchou záležitostí, obzvláště když si uvědomíte, že se jedná o jednu z největších investic ve vašem životě. Před tím, než se pustíte do nákupu, je klíčové si položit několik základních otázek a věnovat výběru dostatečný čas. V opačném případě riskujete, že skončíte s drahým vozem, který vůbec nesplňuje vaše potřeby a očekávání automobilu. Díky těmto otázkám získáte lepší přehled o tom, co si od nového vozu

1. Otázka: Jaký účel bude auto primárně plnit?

Naprosto zásadní otázka, kterou bychom si měli klást je – proč si auto vlastně kupujeme? Jaké jsou naše potřeby, se kterými nám má auto pomoci? Budete každý den jezdit ve městě a v zácpách, nebo je vaše každodenní trasa spíše po okresních silnicích? Plánujete dlouhé roadtripy s rodinou či kamarády a potřebujete velký úložný prostor? 

Určitě je lákavé na vše odpovědět “ano”, protože co když to náhodou budu potřebovat, že? Bohužel superauto, které by zvládlo vyjet Mount Everest se spotřebou 3 litry, odvést krávu z ranče a pak se smrsknout na zaparkování na tom nejmenším místě v Praze.. zkrátka neexistuje. Zkuste se tedy zaměřit na hlavní účel, který by mělo vaše auto plnit:

  • Každodenní dojíždění (město)
  • Každodenní dojíždění (dálnice, okresní silnice)
  • Každodenní dojíždění po městě s víkendovými výlety
  • Víkendové výlety na chatu
  • Převážení velkého nákladu
  • Cestování autem / Přespávání v autě
  • Řízení pro radost
  • Ježdění v terénu

2. Otázka: Rozpočet

Než začnete vybírat auto, je důležité vědět, v jakém finančním rozpětí se pohybujete. Nakupování vozu bez předchozího zhodnocení financí může vést k pořízení vozidla, které může přetěžovat vaši peněženku více, než byste chtěli. A není řeč jenom o samotném autě. S pořízením auta přichází několik výdajů, které váš rozpočet zatíží na pravidelné bázi.

Doporučujeme si tedy předem spočítat, kolik peněz měsíčně můžete skutečně dát stranou. Kromě částky za samotné auto si promyslete i pravidelné měsíční náklady těchto položek:

  • Splátka na auto
  • Povinné ručení
  • Palivo
  • Parkování
  • Dálniční známka / mýtné
  • Údržba a opravy
  • znehodnocení/odpis

Ideálně, když si několik měsíců před plánovaným nákupem budete odkládal přibližné měsíční náklady spojené s autem. Takto zjistíte, jaká částka je pro vás skutečně akceptovatelná a jako bonus si takto naspoříte třeba na zálohu. 

Další tip pro lepší odhad vašeho rozpočtu je pravidlo 80 %. Poté, co si stanovíte částku, hledejte auto pouze v 80 % této hodnoty. V prvním roce je totiž vhodné počítat s případnými opravami a základním servisem. 

Po stanovení rozpočtu se podívejte po nejvýhodnější autopůjčce. Přestože mnoho autosalonů a bazarů nabízí vlastní financování, někdy můžete najít lepší nabídky u jiných poskytovatelů.

TIP: Někteří řidiči (hlavně ti noví) koukají po co nejlevnějších vozech ve snaze ušetřit. Nicméně koupě “vraku” se vám z dlouhodobého hlediska finančně nevyplatí. Za takové auto budete platit vyšší povinné ručení a údržba, aby vás toto auto jen nenechalo někde na půl cesty, bude skutečně velká a častá.

3. Otázka: Jaká je optimální velikost pro moje potřeby?

Máte rozrůstající se rodinu? Mnoho věcí, které potřebujete pravidelně převážet? Omezený prostor k parkování? Před nákupem auta je klíčové zjistit, jaký typ a jak velký vůz skutečně potřebujete pro svůj každodenní život.

Celkové rozměry: Přihlédněte k délce, výšce a šířce vozu. Ujistěte se, že vybraný model bez problémů zaparkujete v garáži či na parkovacím místě.

Interiér: Zkoumejte, kolik místa je v autě pro hlavu a nohy. Pokud plánujete přepravovat více lidí či náklad, zjistěte objem prostoru za sedačkami a v zavazadlovém prostoru.

U rodinných vozů doporučujeme vzít na prohlídku vozu celou rodinu a vyzkoušet si, jak se všichni vejdete. Pohrajte si s nastavením sedadel a zjistěte, zda je v autě dostatek místa pro kočárky, hudební nástroje, sportovní vybavení a další věci, které běžně převážíte nebo v blízké budoucnosti můžete převážet.

Místo bydliště a práce může také ovlivnit velikost vašeho ideálního auta. Pro obyvatele měst je ideálnější kompaktní vůz pro snadné parkování a manévrování. Naopak, v odlehlejších nebo venkovských oblastech, kde se občas setkáváme s nezpevněnými cestami nebo v zimě s velkým množstvím sněhu, bude například SUV s pohonem 4x4 vhodnější volbou.

4. Otázka: Jaký typ karoserie je pro mě ideální?

Jakou zvolit karoserii, neboli typ vozu je další klíčovou otázkou při výběru auta. Karoserie totiž úzce souvisí s velikostí, dispozicemi a kolikrát i možnostmi vozu. Podobně jako u velikosti, rozhodujeme se podle našich potřeb. Tedy pokud pravidelně vozím více lidí, nekoupím si dvoudvéřové kupé. Pokud často jezdím ve městě, kde potřebuju i parkovat, pickup či SUV pro mě nebudou nejlepší volbou. V současné době je zároveň mnoho vozidel, která překračují tradiční kategorie takže máte skutečně širokou škálu možností, ze kterých si můžete vybírat.

Typy karoserie aut

Pamatujte ale, že karoserie pořád označuje pouze tvar vozu, není obecně standardizovaná a výrobce si ji určuje sám. Tedy když se auto například kategorizuje jako SUV, není automatikou, že má větší interiér než všechny kombíky. 

5. Otázka: Jaký zvolit pohon?

Při výběru paliva pro vaše vozidlo stojí mnoho řidičů na rozcestí mezi benzínem a naftou. Dnešní motory, ať už naftové či benzínové, se pyšní takovým pokrokem, že minimálně zatěžují životní prostředí a dlouhodobě spolehlivě fungují. Pro ty, kteří preferují kratší výlety, je benzínový motor ideální volbou díky nižším nákladům na údržbu a nákup. Naftovým motorům mohou naopak kratší trasy nepříjemně škodit.

Pokud máte větší rozpočet na auto, otevírají se před vámi dveře k světu hybridních, elektrických a vodíkových vozů. Tyto vozy se mohou pochlubit minimálními, či dokonce nulovými emisemi, a jejich vlastnictví nese i symbolické výhody, jako je například bezplatné parkování nebo slevy na dálničních známkách v České republice. Ačkoliv státní dotace na jejich nákup není k dispozici, elektrická vozidla nabízejí nespornou výhodu v podobě nízkých nároků na údržbu. Je ovšem pravda, že jejich vyšší pořizovací cena a menší dojezd mohou některé odradit, stejně jako méně hustá síť nabíjecích stanic ve srovnání s klasickými čerpacími stanicemi.

Pokud hledáte alternativní řešení, vozy s pohonem na plyn, ať už CNG nebo LPG, by mohly být tou správnou volbou. Přinášejí nižší provozní náklady, jsou šetrnější k životnímu prostředí a jejich pořizovací cena vás nezruinuje. Přesto je třeba mít na paměti, že s nimi nesmíte parkovat v podzemních garážích a hledání paliva může být občas komplikovanější, i když síť plnících stanic postupně přibývá.

Benzín

  • Motor je levnější na údržbu i pořízení
  • Motoru nevadí krátké trasy
  • Často dražší než nafta
  • Obecně mívají benzínové motory o trochu větší spotřebu

Nafta

  • Motoru neprospívají krátké trasy
  • Nafa bývá levnější než benzín
  • Naftové motory mívají nižší spotřebu
  • Vyšší cena za údržbu

Hybridní a Elektrický

  • Nulové emise
  • Parkování zdarma v některých oblastech
  • Minimální nároky na údržbu
  • Stále menší dojezd
  • Vysoká pořizovací cena
  • Menší síť nabíjecích stanic (oproti čerpacím stanicím)

CNG a LPG

  • Levnější na provoz i pořízení
  • Přívětivější k životnímu prostředí
  • Nesmí parkovat v podzemních garážích
  • Speciální čerpací stanice

 

6. Otázka: Na jaké vlastnosti se zaměřit?

Měli byste zvážit, které vlastnosti jsou pro vás při využití vozidla klíčové. V závislosti na vašich potřebách můžete považovat za nezbytné některé z následujících:

Odolný motor: Spolehlivý motor zajišťuje delší životnost vozu a minimalizuje potřebu časté údržby.

Nízká spotřeba: Vyšší účinnost paliva znamená úsporu peněz a méně časté návštěvy čerpací stanice.

Pohon: Kvalitní pohon zajišťuje plynulý chod vozu, snižuje spotřebu paliva a pomáhá dosahovat optimálního výkonu motoru. Vozy s předním nebo zadním pohonem často nabízejí lepší spotřebu, ale pokud budete často jezdit v náročných podmínkách, jako je sníh či terén, může být auto s pohonem všech kol tou správnou volbou.

Asistenční systémy pro řidiče: Tato bezpečnostní opatření upozorňují řidiče na blížící se nebezpečí. Ačkoliv se mohou lišit podle značky a modelu, mohou zahrnovat upozornění na rizika na silnici a automatizované reakce, které mohou zabránit nehodám.

Komfortní vybavení: Pro ty, kdo tráví v autě hodně času, by měly být důležité vlastnosti jako klimatizace, vyhřívaná sedadla či prostorný interiér. 

Technologické vymoženosti: Moderní funkce, jako je Wi-Fi v autě nebo hands-free Bluetooth, vám mohou pomoci zůstat v kontaktu a současně zabezpečit zábavu pro pasažéry.

Tažná kapacita: Pro některé řidiče nemusí být na první pohled důležitá, ale časté přetěžování vozu může způsobit vážné škody na motoru, pneumatikách a dalších částech vozu. Pokud tedy plánujete vozit či táhnout objemnější náklad, dbejte na toto kritérium při výběru - každé auto může mít nainstalované tažné zařízení, ale ne každé auto může táhnout karavan.

TIP: Přemýšlejte nad vlastnostmi celoročne. Pokud si vybíráte auto v létě, možná vás hned nenapadne zkoumat, jak rychle se auto vyhřeje. Ale v zimě byste se pak proklínali, že jste na to nemysleli.

 

Rubriky
Nákupní rádce
Poradíme s výběrem vozu, náležitostmi prodeje či koupě vozu
Technika
Pomůžeme orientovat se v moderních technologiích osobních vozů
Cestování po Evropě
Povinné výbavy, rychlostní limity, mýtné či pokuty jednotlivých evropských zemí přehledně
Financování vozu
Různé možnosti financování nákupu nového i ojetého vozidla.
Novinky
Novinky a akce na webu UlovAuto.cz