10 menších aut, ideálních pro městský život. Žebříček 2023

Nákupní rádce
7. Dec 2023
8504 zobrazení
10 menších aut, ideálních pro městský život. Žebříček 2023

Objevte 10 skvělých malých aut, které můžete pořídit na UlovAuto.cz. Včetně tipů na nejideálnější motory! Kompaktní, úsporné a spolehlivé modely, které nabízejí skvělou kombinaci stylu, výkonu a efektivity. Seznam zahrnuje oblíbené modely jako Volkswagen Up!, Ford Fiesta, Toyota Aygo, Peugeot 2008, Hyundai i20, Škoda Kamiq, Toyota Yaris, Opel Adam a Volkswagen Polo. Zaměřili jsme se na segment A a B, ale nechybí ani nejmenší zadokolka a BMW, řada 1.

1. Volkswagen Up!: Nejmenší Volkswagen je sourozenec Škody Citigo

Pokud máte problémy s parkováním a hledáte malé a praktické auto, VW Up! by mohl být ideální volbou. S jeho kompaktními rozměry a jednoduchým ovládáním snadno zapadne do městského provozu a na malá parkovací místa. Ekonomický provoz, známá technika a snadný servis. VW Up! se vyznačuje dojmem kvality, pohodlným interiérem a spolehlivým tříválcovým motorem. Vězte, že bohatě stačí už základní jednolitr. Alternativou k Volkswagenu Up! je také sesterská Škoda Citigo.

Aktuální nabídka vozů Volkswagen Up! >>>

2. Ford Fiesta: Oblíbená pro jízdní vlastnosti a design

Fiesta je odjakživa extrémně oblíbená díky špičkovým jízdním vlastnostem a svěžímu designu. V poslední sedmé generaci vyráběné od roku 2017 je stále relativně mladým vozem na trhu ojetin a nabízí tak atraktivní možnost pro ty, kteří hledají moderní a málo ojetý vůz za fajn cenu. Již základní model s motorem 1.0 EcoBoost zajistí příjemnou jízdu s dostatečným výkonem a nízkou spotřebou paliva. Nová Fiesta mHEV potom kombinuje zážehový motor EcoBoost s mild-hybridní technologií.

Aktuální nabídka vozů Ford Fiesta >>>

3. Toyota Aygo: Stylový Japonec z Kolína

I přes jeho stylové pojetí a skvělou výbavu je nové Aygo stále primárně levným malým autem, takže v interiéru najdete i celou řadu úsporných opatření – plasty tvrdé a ještě tvrdší, žádnou loketní opěrku, pouze výklopná zadní okna nebo vetché „plato“ v kufru. Ale nic z toho neuráží, protože zpracování je velmi slušné. 72koňový litrový tříválec (jediná volba pro Aygo, vybírat můžete jen mezi manuální a automatickou CVT převodovkou) sice nepřekypuje silou, ale dohání to charakterem a ochotou nechat se pěkně vytočit. Nejvíc se mu líbí ve městě a na okreskách. 

Aktuální nabídka vozů Toyota Aygo >>>

4. Peugeot 2008: SUV s francouzskou elegancí

Peugeot 2008, představený v roce 2013, patří do třídy nejmenších SUV. První generace (2013–2019) sdílela díly s menším modelem 208 a poskytovala dostatek prostoru, s objemem kufru až 194 litrů. Z motorů doporučujeme slabší benzinovou 1.2 VTi s výkonem rovných 60 kW, díky nepřímému vstřikování se nezanáší karbonem. Na delší trasy je potom ideální 1.2 PureTech, který pokračuje i do druhé generace modelu 2008. Ta má Full LED světlomety a s dieselem je jedním z nejúspornějších aut na trhu. Obě generace mají nadprůměrné jízdní vlastnosti a nabízí různé jízdní režimy pro adaptaci k různým podmínkám, jako je sníh, terén, písek a ESP off. 

Aktuální nabídka vozů Peugeot 2008 >>>

5. Hyundai i20: Češi si ho zamilovali

Hyundai i20, představený v roce 2008, zaujímá místo mezi nejprodávanějšími vozy v České republice. Dostupný jako 3 dveřový a 5 dveřový hatchback vyniká svou manévrovatelností a nadprůměrnou spolehlivostí. U prvních dvou generací volte motor 1.25 CVVT, v inzerci často označovaný jako 1.2 16V, nebo 1.3 16V. Třetí generace (od roku 2020), přináší jízdní asistenty a mild-hybridní pohon, k dispozici je se dvěma zážehovými motory, rozumný je základní atmosférický 1.2i se 62 kW. Nechybí moderní bezpečnostní technologie, včetně autonomního nouzového brzdění a asistenta pro udržení jízdního pruhu.

Aktuální nabídka vozů Hyundai i20 >>>

6. Škoda Kamiq: Nejmenší SUV Škoda

Celkově lze Škodu Kamiq Style považovat za zajímavou volbu v segmentu kompaktních SUV, a to zejména díky kombinaci moderního designu, prostorného interiéru a solidních jízdních vlastností. Vyhledávaný je příplatkový virtuální kokpit. Doporučujeme zvážit motor 1.5 TSI, který poskytuje vyvážený poměr výkonu a efektivity, ale výměna rozvodů je u něho složitější. Nám by stačil i menší 1.0 TSI, který je daleko spolehlivější než všechny předchozí tříválce, včetně těch atmosférických. Pokud jste spíše na diesely, 1.6 TDI je skvělá volba s doslova zázračnou spotřebou.

Aktuální nabídka vozů Škoda Kamiq >>>

7. Toyota Yaris: Jasná volba, pokud chcete hybrid

Toyota je synonymem spolehlivosti a malý Yaris není výjimkou, i když první dvě generace už nemůžeme doporučit na delší cesty a kvůli problémům s korozí. Třetí generace (2012-2018) přinesla revoluci v designu, ergonomii a konektivitě, s kvalitnějšími materiály a novým pohodlným interiérem. A s hybridem, který v Evropě rovnou tvořil 40 % prodejů modelu. Čtvrtá generace (2019) se zaměřila na zmenšení vnějších rozměrů při zachování prostornosti a přinesla také radikálnější design, odvážný interiér, pevnější konstrukci a hodnotnější materiály. Aktuální pátá generace (od 2020) vyniká vysokou úrovní bezpečnosti a moderními prvky jako bi-nokulární přístrojový panel, vyhřívaný volant, bezdrátová nabíječka a head-up displej. Vlastence potěší, že se od roku 2021 vyrábí v českém Kolíně.

Aktuální nabídka vozů Toyota Yaris >>>

8. BMW řady 1: Nejmenší bavorák

BMW řady 1 představuje řadu nejmenšího BMW už od roku 2004. Vůz je dostupný jako třídveřový i pětidveřový hatchback. Paleta motorizací zahrnuje benzinové a dieselové varianty s různými výkony. Pohon zadních kol prvních 3 generací byl nahrazen pohonem předních kol s možností xDrive u čtvrté generace F40 v roce 2019. Ta přináší také nový designový jazyk, revoluční interiér a digitální kokpit. Pokud chcete malou prémiovku, tohle je tip č. 1.

Aktuální nabídka vozů BMW řady 1 >>>

9. Opel Adam: Vzácná a dostupná stylovka

Opel Adam je v Česku docela vzácný a vypadá stále neotřele, i když první kusy vyjely už v roce 2013. Doporučujeme vyhnout se nejslabší dvanáctistovce pro její nízký výkon a vysokou spotřebu. Vhodnější je čtrnáctistovka s výkony 64 nebo 74 kW. K nejsilnější 1.4 Turbo s 110 kW se pojí luxusnější výbava, ale má vyšší nároky na údržbu a kvalitní benzín. Adam vyniká prostorným interiérem, kvalitním zpracováním a dobrým odhlučněním. Dle TÜV Reportu 2020 šlo navíc o nejspolehlivější auto ve třídě.

Aktuální nabídka vozů Opel Adam >>>

10. Volkswagen Polo: Menší než Golf, ale nic nechybí

VW Polo byl vždy jedním z nejideálnějších malých aut, jeho motorizaci však bylo potřeba volit opatrně. V aktuální generaci (od 2017) jsou všechny motory jsou spolehlivé, vrcholný 2.0 TSI je přímo fenomenální. Nová 6. generace přinesla také sníženou boční linii a ergonomické sedačky nebo bezklíčové startování. Předchozí 5. generace (2009–2017) měla odvážnější vzhled podobný modelu Golf, ale měkčené plasty v interiéru až od druhé úrovně výbavy. A 4. generace (2002–2009) se vyznačovala rozsáhlou paletou motorů a čtyřmi stupni výbavy. Z prvních generací jsou už pomalu klasická auta pro fandy značky.

Aktuální nabídka vozů Volkswagen Polo >>>

Rubriky
Nákupní rádce
Poradíme s výběrem vozu, náležitostmi prodeje či koupě vozu
Technika
Pomůžeme orientovat se v moderních technologiích osobních vozů
Cestování po Evropě
Povinné výbavy, rychlostní limity, mýtné či pokuty jednotlivých evropských zemí přehledně
Financování vozu
Různé možnosti financování nákupu nového i ojetého vozidla.
Novinky
Novinky a akce na webu UlovAuto.cz