Jak správně používat klimatizaci

Technika
12. Mar 2024
1038 zobrazení
Jak správně používat klimatizaci

Klimatizace patří mezi nejpříjemnější, nejužitečnější a nejméně zbytné doplňky v automobilech. Bez této vymoženosti bychom se u ojetého, natož nového auta již neobešli. Někteří lidé sice klimatizaci z mnoha důvodů odmítají, pokud ji však používáte správně a s rozumem, neměly by se negativní účinky vůbec projevit.

Ačkoliv si klimatizaci spojujeme hlavně s teplým počasím, které nás snad brzy čeká, hodí se i v zimě. Suchý vzduch proudící z výdechů totiž pomáhá odmlžovat vnitřní stranu oken. Zapínejte ji tudíž i v mrazech, stačí i několik minut.

1. Nastavte si rozumnou teplotu

Odborníci radí, že rozdíl mezi teplotou v autě a venku by neměl přesáhnout asi 5 až 8 stupňů Celsia, což je ve stále častějších horkých dnech s třicítkami dost problém. Na sluníčku se kabina auta dokáže během několika hodin vyhřát i na více než 50 stupňů, proto před jízdou interiér vyvětrejte. Stačí třeba na pět či deset minut stáhnout okna, případně nechat otevřené dveře.

Pokud tuhle možnost nemáte, na první kilometry nechejte stažená okna a větráky pusťťe naplno. A klidně nastavte nejnižší možnou teplotu. Chlad z klimatizace tak totiž mnohem lépe a rychleji vyžene horký vzduch ven, takže si během jízdy následně můžete teplotu nastavit na rozumné hodnoty. Ty by se měly pohybovat okolo 19 až 23 stupňů. Nižší stupně v parných dnech rozhodně nedoporučujeme. Ani kdyby se venku roztékal asfalt.

2. Nemiřte na sebe

Mnoho z nás podlehne pokušení rychlého ochlazení a průduchy ventilace nastaví na své tělo. To s sebou však nese velké riziko respiračních potíží nebo bolesti kloubů či v oblasti srdce. Místo toho směr foukání a rolety výdechů nasměrujte ideálně na okna a ke stropu.

Chladný vzduch totiž přirozeně klesá, tudíž vás stejně nakonec ochladí. V případě automatické klimatizace si elektronika nakonec poradí sama, u manuálních systémů klidně nechte horní směr foukání vzduchu zapnutý delší dobu.

Pomáhá také zapnutá vnitřní cirkulace, která do kabiny nepustí horký vzduch zvenku. V chladných měsících zase tahle funkce pomáhá rychleji ohřát interiér.

3. Postupně zvyšujte teplotu

Pokud je venku hodně přes třicet stupňů, teplotu klimatizace v kabině postupně zvyšujte, abyste se následně vyhnuli teplotnímu šoku. Pokud víte, že do finální destinace vám zbývá například 30 minut, už své tělo pomalu přivykejte venkovním podmínkám. To samozřejmě neznamená, že si v autě nastavíte třicítky, můžete ovšem teplotu postupně zvýšit na 26 stupňů a rozdíl co nejvíce snížit.

4. Vypínejte klimatizaci

Při zapnutém chlazení se ve výparníku kondenzuje voda. Před koncem jízdy (například 10 minut předem) proto klimatizaci vypněte, ať se výparník stačí vysušit. Předejdete tím tvorbě plísní a množení bakterií v klimatizačním systému, což poznáte podle nepříjemného zápachu, který se z výdechů bude linout.

5. Klimu zapínejte i v zimě

Vedle zmíněného odmlžování oken je nutné klimatizaci jednou za čas zapnout také kvůli tomu, aby se promazal kompresor, který ji pohání. V opačném případě může hrozit jeho poškození, přičemž cena opravy se může vyšplhat do desítek tisíc i u levnější ojetiny.

Rubriky
Nákupní rádce
Poradíme s výběrem vozu, náležitostmi prodeje či koupě vozu
Technika
Pomůžeme orientovat se v moderních technologiích osobních vozů
Cestování po Evropě
Povinné výbavy, rychlostní limity, mýtné či pokuty jednotlivých evropských zemí přehledně
Financování vozu
Různé možnosti financování nákupu nového i ojetého vozidla.
Novinky
Novinky a akce na webu UlovAuto.cz