Jak na dotace na koupi elektromobilu. Není to žádná věda

Financování vozu
10. May 2024
245 zobrazení
Jak na dotace na koupi elektromobilu. Není to žádná věda

Od 18. března 2024 běží zatím nejvýznamnější státní podpora rozvoje elektromobility v Česku. Ta je zaměřená výhradně na právnické osoby a OSVČ, které dohromady tvoří zhruba tři čtvrtiny trhu s novými automobily. Vztahuje se pouze na koupi nového či zánovního elektrického vozu (stáří maximálně 6 měsíců s nájezdem do 6000 kilometrů) na úvěr. Plug-in hybridy ani klasické hybridy do programu zahrnuté nejsou.

Podpora je určena pro malé, střední i velké podniky, které mají za sebou minimálně dvě uzavřená účetní období. Podnik navíc nesmí být podnikem v obtížích dle definice Národní rozvojové banky a musí mít nevyčerpaný budget veřejné podpory poskytované v režimu de minimis (v překladu podpora malého rozsahu, kde vzhledem k její relativně nízké výši nehrozí narušení hospodářské soutěže).

Na jaké vozy lze dotaci využít a jaké výše podpora dosahuje?

  •         silniční vozidla M1 (osobní) s pořizovací cenou od 300 000 do 1 500 000 Kč bez DPH, přičemž příspěvek může dosáhnout až 200 000 Kč bez DPH na vůz
  •         silniční vozidla N1 s pořizovací cenou od 300 000 do 2 000 000 Kč bez DPH, přičemž příspěvek může dosáhnout až 250 000 Kč bez DPH na vůz
  •         silniční vozidla N2 do 4,25t (nákladní) a vozidla na vodíkový pohon s pořizovací cenou od 300 000 do 2 500 000 Kč bez DPH, přičemž příspěvek může dosáhnout až 250 000 Kč bez DPH na vůz

 

Minimální doba financování dosahuje 12 měsíců, nanejvýš pak 60 měsíců. Nejnižší výše úvěru je Národní rozvojovou bankou, která má podporu na starost, stanovena na 300 000 Kč, přičemž podmínkou získání dotace je minimální akontace ve výši DPH z vozidla a příspěvku 200 000 Kč pro kategorii M1. Minimální doba držení elektromobilu (evidence v majetku klienta) je 24 měsíců od vyplacení dotace, přičemž po šesti měsících je možné o dotaci na další elektromobil žádat znova. V případě zájmu o více vozů musejí být elektromobily dodány jedním dodavatelem a všechna vozidla musí být předána ve stejný den.

Vedle toho můžete využít dotace na pořízení či vybudování dobíjecí stanice. V případě dobíjecího bodu AC příspěvek dosahuje maximálně 50 tisíc korun bez DPH na stanici. U nabíječky AC s výkonem do 40 kW můžete získat až 100 000 korun bez DPH, u výkonnějších dobíjecích stanic máte nárok až na 150 tisíc korun bez DPH na stanici.

Volkswagen Financial Services (VWFS) vedle samotného úvěru na pořízení nabízí také vyřízení žádosti o záruku zdarma (tato nabídka platí pouze pro modely z koncernu Volkswagen).

Jak čerpat dotaci elektromobil

  •         V případě využití úvěru od VWFS si u některého z partnerů vyberete zcela nový či zánovní vůz.
  •         Následně uzavřete úvěrovou smlouvu
  •         V případě využití nabídky pošle VWFS vaše údaje dotační agentuře Grantex, která za vás dotaci vyřídí a zašle za vás žádost včetně všech potřebných náležitostí.
  •         Pokud je žádost schválena, obdržíte od Národní rozvojové banky záruční listinu, která slouží jako podklad pro převzetí vozidla.
  •         Po převzetí vozidla s vámi dotační agentura vyřeší příspěvek na elektrické vozidlo, případně wallbox, který bude následně vyplacen.
Rubriky
Nákupní rádce
Poradíme s výběrem vozu, náležitostmi prodeje či koupě vozu
Technika
Pomůžeme orientovat se v moderních technologiích osobních vozů
Cestování po Evropě
Povinné výbavy, rychlostní limity, mýtné či pokuty jednotlivých evropských zemí přehledně
Financování vozu
Různé možnosti financování nákupu nového i ojetého vozidla.
Novinky
Novinky a akce na webu UlovAuto.cz