Operativní leasing a vše o něm. Jaké opotřebení je normální a za co si připlatíte při vrácení auta?

Financování vozu
1. Nov 2023
24139 zobrazení
Operativní leasing a vše o něm. Jaké opotřebení je normální a za co si připlatíte při vrácení auta?

Operativní leasing nabízí výhodnou možnost pronájmu vozidel bez starostí o vlastnictví. Uživatelé si pouze pronajímají vozidlo a nemusí řešit jeho následný prodej. To přináší řadu výhod. Jak přesně operativní leasing funguje a co očekávat při jeho ukončení?

Operativní leasing: Co to je a jak funguje

Operativní leasing představuje dlouhodobý pronájem vozidla, kdy si uživatel vozidlo pouze pronajímá, nenechává tedy na sebe převést vlastnictví.Hlavní výhodou “operáku” je výrazně nižší měsíční náklady ve srovnání s jinými možnostmi financování. 

Po skončení leasingového období není uživatel zatížen starostmi ohledně prodeje vozu, stačí ho vrátit poskytovateli. Operativní leasing bývá výhodnou volbou zejména pro ty, kteří užívají vozidlo jako běžnou součást života a ročně najezdí mezi 10 až 30 tisíci kilometry.

Výhody operativního leasingu soukromé osoby

  • Počáteční náklady jsou nulové
  • Fixní měsíční splátka po celou dobu užívání vozu
  • Bez rizika poklesu tržní ceny vozidla v průběhu financování
  • Pravidelná splátka zahrnuje i výhodné pojištění a další služby zajišťující bezproblémovou mobilitu
  • Žádné starosti s administrativou a pozdějším prodejem ojetého vozidla
  • V měsíční splátce je servis i pojištění
  • Každé dva až tři roky nový vůz dle aktuální potřeby

Nevýhody operativního leasingu

Nevýhody operativního leasingu zahrnují to, že automobil nikdy plně nepatří vám. V podstatě ho pouze pronajímáte, což znamená, že v případě, že nesplácíte, může leasingová společnost vozidlo odebrat.

Dalším aspektem je nejistota ohledně odkupní ceny vozu. Ačkoli operativní leasing je obvykle zaměřen na pronájem, existuje možnost koupě vozidla na konci nájemní doby. Avšak cena za odkup se obvykle stanovuje až ke konci nájemního období, což může znamenat určitou nejistotu pro nájemce.

Kromě toho bývají řidiči omezení v počtu ujetých kilometrů. Mnoho leasingových společností stanovuje maximální počet najetých kilometrů, které řidič může ujet za rok. Pokud tento limit překročí, řeší se to většinou doplatkem při vracení vozidla.

Překročení nebo naopak nedočerpání kilometrů

V případě, že překročíte limit ročně najeté vzdálenosti a auto bude vráceno s více ujetými kilometry, bude vám fakturována částka za kilometry najeté nad tento limit. Sazba za přejeté kilometry je uvedena ve smlouvě. V případě nedočerpání stanoveného limitu kilometrů může být u dobrých poskytovatelů část financí vrácena zákazníkovi, to už záleží na konkrétní smlouvě.

Normální vs. nadměrné opotřebení. Exteriér, lak a interiér 

Při vrácení vozidla po operativním leasingu probíhá hodnocení stavu exteriéru a interiéru vozidla. Akceptovatelné poškození exteriéru zahrnuje běžné opotřebení, které odpovídá stáří a najetým kilometrům vozidla, a poškození, které vzniklo běžným užíváním, jako jsou mělké rýhy v laku, vybledlý lak atd. Neakceptovatelné poškození exteriéru zahrnuje významné poškození, které má výrazný vliv na tržní cenu vozidla, například hluboké rýhy, větší promáčkliny, neodborné opravy, poškození na hranách dílů karoserie atd.

Poškození masky automobilu a nárazníků může být akceptovatelné, pokud se jedná o povrchové rýhy, které lze odstranit přeleštěním. Neakceptovatelné jsou prasklé kryty zrcátek, poškrábané čelní nebo zadní sklo, praskliny nebo štěpy na sklech, světlech a zrcátkách.

Neakceptovatelné jsou pneumatiky s nadměrným opotřebením, jakékoliv poškození boku pneumatiky, boule, deformace, proražení atd. Naopak akceptovatelné je běžné opotřebení v rámci povolené hloubky dezénu a to jak u letních, tak u zimních pneumatik.

Interiér vozidla má také svá kritéria. Akceptovatelné poškození interiéru zahrnuje běžné opotřebení, které odpovídá stáří a ujetým kilometrům vozidla, jako jsou opotřebované koberce, plastové a textilní díly, a sedadla. Naopak co už neprojde je potrhané, propálené, poničené čalounění, znečištění interiéru cigaretovým kouřem nebo jinými výraznými zápachy.

Podrobná kritéria se také vztahují na poškození sedadel, stropu, polstrování, zavazadlového prostoru, přístrojové desky, volantu, ovládacích prvků a vnitřního osvětlení. Při vracení vozidla se doporučuje mít kompletně vyčištěný interiér a zajistit, aby veškerá péče o motor vozidla byla zachována.

Jak se finančně nadměrné opotřebení řeší

Proces operativního leasingu je od začátku do konce průhledný, a když uživatel podepisuje smlouvu, má jasno v tom, co přesně podepisuje. Častým obavou bývá placení za nadměrné opotřebení vozidla při jeho vrácení. Pokud provozovatel pečlivě a průběžně stará o vozidlo, pravidelně ho servisuje a včas hlásí případné pojišťovací události, není důvod mít z této situace obavy. 

Důležité je sjednat si operativní leasing u renomovaného poskytovatele, který v podmínkách transparentně uvádí případné finanční postihy za nadměrné poškození vozidla a jejich výše není vysoká.

Příklady nabídek operativního leasingu

Podívejme se na příklady operativního leasingu, konkrétně od Volkswagen Financial Services (VWFS), jednoho z největších a nejoblíbenějších poskytovatelů “operáků” a dalších finančních služeb. Co všechno dostanete za pravidelnou měsíční splátku ke každému vozu? 

  • Servis a údržba: Veškerý servis a údržbu vozidla řeší VWFS za vás, takže nemusíte řešit pravidelné servisní prohlídky ani další úkony
  • Kompletní pojištění: Máte automaticky zajištěno kompletní a výhodné pojištění, takže se nemusíte starat o složité a zbytečně drahé pojistné smlouvy
  • Dvě sady pneumatik včetně výměny a uskladnění: Ke každému vozu má Volkswagen Financial Services připraveny dvě sady pneumatik, které nejen vymění, ale také uskladní
  • Náhradní vozidlo po dobu opravy vozu: Pokud váš automobil potřebuje opravit, VWFS poskytne náhradní vozidlo, abyste zůstali mobilní

Celý tento balíček vám umožní mít automobil bez starostí o všechny tyto aspekty. A dokonce, pokud budete chtít vyměnit svůj vůz za jiný, s Volkswagen Financial Services se snadno domluvíte a vyberete ten, který bude vyhovovat nejvíc. Samozřejmostí jsou naprosto transparentní podmínky bez nebezpečí vysokých neočekávatelných dodatečných výdajů.

SEAT Arona5 299 Kč bez DPH │Style 1.0 TSI │48 měsíců │10 000 km/rok
Malé stylové SUV s úsporným a na poměry tříválců kultivovaným motorem a manuální převodovkou. Nabízí také dobré jízdní vlastnosti a poměrně komfortní jízdu i na nedokonalých cestách.

Škoda Fabia│5 340 Kč bez DPH│Ambition 1.0 TSI│48 měsíců│10 000 km/rok
Čtvrtá generace české klasiky přinesla řadu důležitých novinek. Hlavní je nová platforma MQB A0, díky které je Fabia IV konečně na stejné úrovni jako Seat Ibiza nebo VW Polo. Své konkurenty přitom Fabia celkem spolehlivě přerůstá nejen rozměry.

Volkswagen Touran│9 956 Kč bez DPH│Comfortline 1.5 TSI│48 měsíců│10 000 km/rok
Operativní leasing si kromě firem a mladých lidí oblíbili už i rodiny s dětmi. A těžko si představit lepší rodiňák, než Volkswagen Touran. Bohatá výbava Comfortline a úsporný benzínový motor 1.5 TSI z něho dělají vytříbený domov na kolech.


Článek byl vytvořen ve spolupráci s Volkswagen Financial Services.

Rubriky
Nákupní rádce
Poradíme s výběrem vozu, náležitostmi prodeje či koupě vozu
Technika
Pomůžeme orientovat se v moderních technologiích osobních vozů
Cestování po Evropě
Povinné výbavy, rychlostní limity, mýtné či pokuty jednotlivých evropských zemí přehledně
Financování vozu
Různé možnosti financování nákupu nového i ojetého vozidla.
Novinky
Novinky a akce na webu UlovAuto.cz