Kupní smlouva na auto: Co musí obsahovat a na co si dát pozor

Nákupní rádce
1. Aug 2023
4826 zobrazení
Kupní smlouva na auto: Co musí obsahovat a na co si dát pozor

Doba čtení: 7 minut

Plánujete si koupit auto a už víte, že mezi nezbytné administrativní kroky patří i smlouva o koupi vozu. Na internetu bezpochyby najdete spoustu vzorových smluv. V případě autobazaru dostanete hotovou smlouvu na stůl a stačí jen podepsat, nebo ne? Jste si jistí, že tyto smlouvy obsahují všechno důležité? Že nejsou psané ve prospěch prodejce a nezbavují vás práv? V tomto článku vás provedeme vším, co by měla smlouva o koupi auta obsahovat a na jaké záludnosti si dát pozor. 

Základní rady aneb opakování je matka moudrosti 

  • Nikdy nepodepisujte nic, co jste si řádně předtím nepřečetli.
  • Máte plné právo si vzít smlouvu domů (nechat si ji zaslat předem na email), kde si ji můžete v klidu přečíst.
  • Každá smlouva je editovatelná.
  • Pokud na vás někdo tlačí s podpisem smlouvy, kterou jste neměli šanci si pořádně přečíst, pravděpodobně nemá dobré úmysly. Běžte radši od dům dál. 

Někteří z vás to možná považují za samozřejmost. Avšak s ohledem na důležitost tématu si zopakujeme základní skutečnosti o smlouvách. Nejste zavázáni či povinni jakkoliv jednat, dokud nepodepíšete formu smlouvy nebo objednávky (nezapomínejte, že "podpis" může být proveden i ústním souhlasem během monitorovaného hovoru). Toto pravidlo platí v každém obchodním kontextu, nejen při koupi auta.

Během našeho života se většina z nás alespoň jednou setká s nečestnými obchodníky, kteří se snaží vyvolat pocit závazku ještě předtím, než skutečně podepíšete smlouvu. Dokud však nepodepíšete smlouvu, máte vždy možnost říci "ne" a odejít bez jakýchkoliv důsledků.

Jaká je situace po podepsání smlouvy? Od tohoto bodu jste už skutečně vázani jejími podmínkami a proto je důležité vědět, k čemu se při podpisu zavazujete, nebo čeho se naopak vzdáváte. 

Co musí kupní smlouva automobilu obsahovat

1. Úvod a představení obou smluvních stran (kupujícího a prodávajícího) 

Jádrem každé kupní smlouvy je definice, kdo jakou věc prodává a za kolik. Je nezbytné, aby byly smluvní strany jasně identifikovány. U fyzických osob se uvádí úplné jméno, trvalé bydliště a rodné číslo. U právnických osob pak název, sídlo, IČO a zástupce.

2. Podrobný popis prodávaného vozu

Dalším krokem je popis předmětu smlouvy, který by měl být detailně uveden. Při nákupu ojetého auta se zaměřte na důkladný popis, jako je značka, typ, rok výroby, objem a číslo/kód motoru, VIN kód, registrační značku, barva/kód karoserie, příslušenství, číslo technického průkazu a osvědčení o registraci vozidla ("malý TP"), platnost technické kontroly a emisí, počet předchozích majitelů, pokud je známý, a stav odometru (počítadla najetých kilometrů). Do smlouvy vždy uveďte všechny vám známé vady. Klidně uveďte i informace, které se vám zdají zbytečné. Zhodnoťte celkový stav karoserie a laku, motoru, převodovky, spojky, podvozku a funkčnost vnitřního vybavení vozu. Více informací určitě není na škodu, naopak mohou být do budoucna klíčové v případě reklamace. Při koupi vozu věnujte zvláštní pozornost formulacím, které auto popisují jako vrak, "soubor dílů" nebo zmiňují prodej vozu "jak stojí a leží". Pak byste se jakékoliv reklamace těžko domáhali. 

3. Prohlášení obou stran

Poté následuje prohlášení obou stran: prodávající potvrzuje, že je jediným vlastníkem vozu a že vůz nemá žádné faktické ani právní vady, ani mu nejsou známy žádné skryté vady. Kupující prohlašuje, že se důkladně seznámil s technickým stavem vozu, smlouvou souhlasí a že včas zaplatí kupní cenu a převezme auto do svého vlastnictví. Je zásadní, aby byly všechny vady automobilu uvedeny ve smlouvě.

4. Platební podmínky

Následuje část týkající se kupní ceny (její výše, lhůta a způsob platby), a možná i sankce v případě pozdní platby.

5. Podmínky předání

Zde si prodejce a kupující ujasní, zda se kupující stává vlastníkem po podpisu smlouvy nebo po úhradě kupní ceny. Jak dojde k předání, jestli bude vyhotoven i předávací protokol, kdo provede změny v evidenci vozidel. Včetně seznamu všech dokumentů, které budou s vozidlem předány. 

6. Závěr smlouvy

Na závěr smlouva uvádí, že byla vytvořena ve dvou (nebo více) vyhotoveních a řídí se občanským zákoníkem. Obě strany prohlašují, že rozumí celému textu smlouvy, a poté ji podepíší.

Záruční lhůta a reklamace

V kupní smlouvě nemusí být výslovně uvedené podmínky záruky a reklamace. Ty jsou dané novým občanským zákoníkem (NOZ), který vymezuje odpovědnost prodávajícího za vady a také nároky, které v této souvislosti plynou pro kupujícího. 

  1. Autobazary a dealershipy - Tady je zákoník více na vaší straně a jste chráněni navíc ještě právní úpravou ochrany spotřebitele. Obecně platí, že při koupi auta od prodejce vozů máte právo reklamovat vady do 24 měsíců. Ale pozor, bazar vám do smlouvy o koupi ojetého vozu může dát pouze 12 měsíců. NOZ to dovoluje, pokud se tak smluvní strany domluví – neboli smlouvu podepíšete.
  2. Soukromý prodejce – V případě koupě ojetého vozu od soukromé osoby nelze uplatnit právní úpravu ochrany spotřebitele. Neznamená to však, že jste úplně bezmocní. Prodávající je stále odpovědný za vady, které mělo auto při převzetí a na které kupujícího neupozornil. Obecně platí, že právo na reklamaci můžete uplatnit do 6 měsíců od podpisu smlouvy. Pozor, ve smlouvě se soukromníkem může být zároveň uvedeno, že nemůžete uplatnit jakoukoliv reklamaci a narozdíl od smlouvy s autobazarem je taková věta ve smlouvě se soukromou osobou platná.

V ideálním případě téma záruční lhůty a reklamace vůbec nebudete muset řešit. Pro tvorbu smlouvy je důležité vědět, že vás chrání nový občanský zákoník a čím méně se ho smlouva snaží ohnout, tím lépe. Určitě si ale dávejte pozor na formulace ve smlouvě, které se vás snaží zbavit práv na reklamaci vad. I v případě koupě vozu přes autobazar. Ač by k nim nemělo být díky NOZ přihlíženo, nedoporučujeme na to spoléhat. Když právník na straně autobazaru použije šikovnou formulaci, může obejít ledacos. 

Reklamace a záruční lhůty jsou bezpochyby kapitola sama o sobě. Pokud se dostanete do nepříjemné situace, kdy budete nuceni váš nově nabitý vůz reklamovat, doporučujeme si přečíst článek dedikovaný jen tomuto tématu.  

Na co si dát ve smlouvě i před jejím podpisem pozor?

  • Mít ve smlouvě podrobný popis vozu, který kupujete včetně všech známých vad.
  • Neseberte si vlastní právo na reklamaci. Dávejte si ve smlouvě pozor na formulace, které se vás snaží zbavit práva na jakoukoliv reklamaci. Hlavně při koupi ojetiny. Mezi oblíbené fáze patří, že kupujete “Sestavu na náhradní díly” či “Vrak”. Soukromníci používají i spojení “jak stojí a leží”, které se prodejce taktéž snaží zbavit veškeré odpovědnosti.
  • Zkontrolujte si, zda vůz není kradený. Při koupi vozu od soukromníka si zkontrolujte historii auta a zda není v databázi kradených vozidel. Mohlo by se vám stát, že se chvíli po prodeji objeví skutečný majitel a bude se domáhat svého auta.
  • Exekuce nebo zástava. Další věc, kterou byste si měli ověřit při koupi vozu od soukromníka je exekuce a zástava. Prodejce vám může zatajit vlastní exekuci, která se vztahuje na jeho hmotný majetek nebo že je auto v zástavě. Tuhle informaci na registru vozidel neověřují, tudíž auto vám bez problému přepíšou a následně vám ho může exekutor zabavit, bez jakékoliv finanční náhrady. Rychlou kontrolu prodejce na jeho přítomnost v Centrální evidenci exekucí provedete na stránkách partnera Cebia. Výpis stojí pouze 49,- Kč což je při ceně vozu zanedbatelná investice.
  • Zda vám v přepisu vozu nic nebrání. Jak už jsme popisovali ve článku Co všechno je potřeba zařídit při koupi ojetého auta: Postup krok za krokem od podpisu smlouvy vám běží 10denní lhůta k přepsání vozu, během které musíte splnit několik administrativních kroků. Technický stav vozidla vám může zkomplikovat či dokonce zamezit tuto lhůtu splnit.Třeba v případě, že není čitelný VIN kód. V případě nesplnění 10denní lhůty vám hrozí pokuta až 50 000 Kč. 
Rubriky
Nákupní rádce
Poradíme s výběrem vozu, náležitostmi prodeje či koupě vozu
Technika
Pomůžeme orientovat se v moderních technologiích osobních vozů
Cestování po Evropě
Povinné výbavy, rychlostní limity, mýtné či pokuty jednotlivých evropských zemí přehledně
Financování vozu
Různé možnosti financování nákupu nového i ojetého vozidla.
Novinky
Novinky a akce na webu UlovAuto.cz