Rychlý průvodce zimními pneumatikami: Jak vybrat a na co si dát pozor?

Nezařazeno
14. Nov 2023
802 zobrazení
Rychlý průvodce zimními pneumatikami: Jak vybrat a na co si dát pozor?

V České republice platí povinnost mít na vozidle zimní pneumatiky v termínu od 1. listopadu do 31. března, a to v případě, že se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, námrazy či ledu. Výmluva, že sníh přišel nečekaně a řidič s ním nepočítal však u policistů nezabere, protože změnu stavu vozovky je řidič povinen předvídat. Proto mnoho se řidičů rozhodne přezout auto na zimní pneumatiky hned od 1. listopadu, aby na takové výrazné změny byli připravení. Zimní pneumatiky jsou nicméně ideální do teploty 6 °C a méně, jelikož zimní pneumatika je měkčí, než ta letní a tím pádem dochází ve vyšších teplotách k rychlejšímu opotřebení. 

Základní informace o zimních pneumatikách

Zimní pneumatiku poznáte jednoduše podle ikony vločky, kterou naleznete na její bočnici, nebo podle označení M+S. Zkušenější motoristé je již poznají na první pohled podle dezénu, který disponuje četnými drážkami a hustým prořezáním pro lepší přilnavost ke sněhu.

Hloubka dezénu u zimních pneumatik nesmí klesnout pod 4 mm a zároveň byste je měli měnit nejpozději po 5 letech. Důležité je také vědět, že zimní pneumatiky se vyrábějí symetrické (můžete je na kolo obout jakkoliv) a také asymetrické (u každé pneumatiky je daná vnější a vnitřní strana i směr otáčení). Všechny tyto informace najdete vždy na bočnici pneumatiky.

Jak určit správný rozměr?

Vybrat správný rozměr pneumatik je důležité, a přesto se každý rok najdou motoristi, kteří mají na kolech nazutý špatný rozměr pneumatik. Odpověď na otázku, jaký rozměr pneumatiky vaše vozidlo potřebuje, naleznete jednoduše na zadní straně velkého technického průkazu, nebo přímo na kolech auta. Na obou dvou místech najdete pro někoho možná podivné číslo jako je například 195/65 R15. Co to znamená? 195 je celková šířka pneumatiky v milimetrech, 65 znamená výšku pneumatiky v procentech ku šířce pneumatiky. A R15 znamená, že je to určená pneumatika na 15palcový ráfek. Číslo obsahuje i indexy rychlosti a nosnosti např. 98 (maximální zátěž) a H (maximální rychlost). Velký přehled označení pneumatik včetně tabulek indexů.

Jaké pneumatiky mám tedy koupit?

Na první pohled banální, avšak důležitá informace je, zda kupujete zimní pneumatiky na osobní vozidlo či na nákladové nebo dodávku. Nákladové pneumatiky musí být stavěné na větší zátěž a proto si vždy dávejte pozor, v jaké kategorii pneumatiky hledáte.

U jakékoliv zimní pneumatiky je důležité mít výrazný dezén (nové mívají 8 mm). Kromě hloubky existují také různé druhy dezénu. Nejčastější a také nejoblíbenější dezén je tzv. směrový, který poznáte tak, že na gumě často tvoří skoro až směrové šipky. Oblíbený je také asymetrickým dezén, který lze považovat za zlatou střední cestu, pokud jezdíte střídavě ve městě a vyšších oblastech. A symetrický dezén vám zase bude stačit do města na krátké trasy.

Taktéž se doporučuje, aby byla zimní pneumatika užší, jelikož právě úzké zimní pneumatiky dokážou skvěle reagovat v hlubším sněhu. Při výběru také zkuste nekupovat ty nejlevnější na trhu. Pneumatika je důlěžitá součást auta a kvalitní vám může dokonce i zachránit život. Důležité je koupit kvalitní pneumatiky s výrazným dezénem a hlavně správný rozměr. Pokud byste si pneumatiky chtěli vybrat podle značky, doporučujeme se podívat na velký Test zimních pneumatik.

DOT kód na pneumatice

Další věc, kterou byste si měli ohlídat při nákupu pneumatik v servisech nebo hned po doručení z e-shopu je tzv. DOT kód. Ten nám totiž říká, kdy byla pneumatika vyrobena a vy si tak můžete jednoduše ověřit, zda se vám prodejce nesnaží prodat několik let staré pneumatiky za cenu nových. DOT kód najdete vyražený přímo na pneumatice, konkrétně na její bočnici, stejně jako například rozměr. Kód se skládá ze 4 číslic, při čemž první dvě značí týden v roce a druhé dvě rok, ve kterém byla pneumatika vyrobena. Například tedy 1521 znamená, že pneumatika byla vyrobena 15. týden roku 2021. Obecně platí, že po 5 letech pneumatika ztrácí své vlastnosti a to i při dobrém skladování.

Pozor na značku "Zimní výbava"

Na určitých úsecích silnic, často v horských oblastech, se můžete setkat s dopravní značkou "Zimní výbava". Tato značka s modrým pozadím zobrazuje auto a sněhovou vločku a vyžaduje od řidičů používání zimních pneumatik a to po celý rok! Původně značka platila od listopadu do března, ale od roku 2016 je její platnost rozšířena na celý rok, pokud obec nespecifikuje kratší období pomocí dodatkové tabulky.

Rubriky
Nákupní rádce
Poradíme s výběrem vozu, náležitostmi prodeje či koupě vozu
Technika
Pomůžeme orientovat se v moderních technologiích osobních vozů
Cestování po Evropě
Povinné výbavy, rychlostní limity, mýtné či pokuty jednotlivých evropských zemí přehledně
Financování vozu
Různé možnosti financování nákupu nového i ojetého vozidla.
Novinky
Novinky a akce na webu UlovAuto.cz