Jak vybrat ideální rodinné auto: Vlastnosti, na které se zaměřit

Nákupní rádce
26. Oct 2023
257 zobrazení
Jak vybrat ideální rodinné auto: Vlastnosti, na které se zaměřit

Každá rodina je jedinečná a stejně tak její potřeby, když přijde na otázku ideálního rodinného automobilu. Autem přepravujeme děti do školy, jezdíme na nákup nebo vyrážíme na rodinné výlety. Správný výběr auta může značně zjednodušit každodenní život a přispět k bezpečí a pohodlí celé rodiny. Ať už jste mladá rodina hledající své první auto, nebo zkušení rodiče plánující upgrade, je zde několik klíčových faktorů, které byste měli zvážit, abyste takzvaně nešlápli vedle. 

Zvažte svůj rozpočet

Spočítejte si všechny své pravidelné výdaje a zjistěte, kolik peněz jste schopni měsíčně dát ze svého rozpočtu stranou, abyste mohli pohodlně platit splátku. Pohodlně, protože s dětmi čas od času přijde nějaký ten nečekaný výdaj, který nám udělá čáru přes rozpočet.

Kromě počáteční ceny vozidla byste měli zohlednit i náklady, které s vlastnictvím auta přicházej. K měsíční splátce je proto také důležité přičíst:

  • Povinné ručení
  • Palivo
  • Parkování
  • Dálniční známka / mýtné
  • Údržba a opravy
  • Znehodnocení / Odpis

Teď, když už znáte zhurba svou měsíční splátku za automobil, můžete se začít koukat po výhodném financování. Ačkoli mnoho prodejců poskytuje vlastní financování, někdy můžete najít lepší nabídky u jiných poskytovatelů.

TIP: Pravidlo 80 %. Až budete znát ideální pořizovací cenu, hledejte auta, jejichž cena je pouze zhruba 80 % z této hodnoty. V prvním roce je totiž vhodné počítat s případnými opravami a základním servisem

Velikost auta

Asi nejdůležitější otázka při výběru rodinného auta. Abyste se přiblížili představě vašeho ideálního rodinného vozu, zvažte, kolik lidí budete muset pravidelně přepravovat a zda se tento počet v následujících 3-5 letech nezmění. Pokud máte či plánujete velkou rodinu, SUV nebo Multivan by pro vás mohly být ideální volbou. 

Zohledněte i zavazadlový prostor a co v něm budete přepravovat. Zda největší věcí bude jen nákup, nebo budete s dětmi (a třeba i psem) jezdit často na výlety a dovolené autem. Pokud jednou ročně pojedete na rodinnou dovolenou autem, není hned nutné kupovat to největší dostupné vozidlo na trhu. Možnost rozšíření kapacity pomocí střešních nosičů vozu je skvělým řešením. Střešní nosiče nebo tažné zařízení mohou být velmi užitečnými doplňky, pokud plánujete rodinné výlety nebo dovolené, kdy budete potřebovat přepravit více věcí, ale zároveň po zbytek roku tolik prostoru nepotřebujete.

U všech těchto věcí hraje velkou roli otázka, jak často nastane situace, kdy budete auto potřebovat zaplnit z plné kapacity. Pokud má například auto sloužit po většinu času jen vám do práce, pro nákup a celou rodinu se zavazadly povezete jen 2x do roka na dovolenou, pak vám může stačit i hatchback s možností střešních nosičů.

Otestujte auto na rodině

I když může auto na papíře splňovat všechny vaše požadavky, jediný způsob, jak zjistit, zda je opravdu vhodné, je vyzkoušet si ho osobně. Nasedněte do auta, připoutejte dětské autosedačky a vyražte na projížďku. Zkušební jízda by měla trvat minimálně 15 až 20 minut a měla by zahrnovat jízdu jak po městských ulicích, tak po dálnici. Možná nebudete mít možnost vyzkoušet auto ve vaší vybrané barvě a výbavě, ale pokud vyzkoušíte stejný model z tohoto nebo srovnatelného roku, získáte dobrý přehled o jeho velikosti, prostoru a jízdních vlastnostech.

Bezpečnost především

Asi nikoho nepřekvapí, že dalším klíčovým aspektem při výběru rodinného auta je bezpečnost. Základní bezpečnostní systémy, jako jsou airbagy, ABS (anti-blokovací brzdový systém) a ESP (elektronický stabilizační program), by měly být samozřejmostí. Užitečné, ale za nás ne zcela nutné jsou asistenční systémy jako adaptivní tempomat, systém monitorování mrtvého úhlu, nebo varování před opuštěním jízdního pruhu.

Následně zjistěte, jaké bezpečnostní hodnocení auto získalo od renomovaných organizací, jako je Euro NCAP nebo IIHS (Insurance Institute for Highway Safety). Tyto organizace provádějí řadu crash testů a hodnotí vozidla podle jejich schopnosti chránit cestující a chodce při různých typech nehod.

Dětské sedačky jsou dalším kritickým bezpečnostním prvkem. Zkontrolujte, zda auto umožňuje snadnou instalaci dětských sedaček a zda poskytuje dostatečný počet ISOFIX (nebo LATCH) bodů pro jejich pevné uchycení. Také je dobré zvážit, zda je v autě dostatek prostoru pro umístění dětských sedaček tak, aby byly správně nainstalované a poskytovaly optimální bezpečnost.

Jaké zvolit palivo

Méně důležité téma při výběru rodinného auta, ale zato důležitá věc v kontextu jakéhokoliv auta je zvážit, na jaký pohon motor pojede. Benzínové motory jsou ideální pro kratší výlety díky nižším nákladům na údržbu a pořízení, zatímco naftové motory preferují delší trasy, ale vyžadují vyšší údržbu. Alternativou jsou hybridní a elektrická vozidla, která nabízejí minimální až nulové emise, s výhodami jako bezplatné parkování v některých oblastech, ale s vyššími pořizovacími cenami a menším dojezdem kvůli méně husté síti nabíjecích stanic. Vozy s pohonem na plyn (CNG nebo LPG) představují ekonomičtější a ekologičtější řešení s nižšími provozními náklady, avšak s omezením parkování v podzemních garážích a potřebou hledání specializovaných čerpacích stanic.

Zajímají vás další vlastnosti, podle kterých vybrat auto? Přečtěte Jak vybrat to správné auto? 6 otázek, které vám pomohou ujasnit si váš výběr.


Příklady rodinných aut

Pokud ještě tak trochu tápete, jaké auto by bylo pro vaši rodinu ideální, vybrali jsme pro vás pár modelů, kterými se můžete inspirovat.

1. Dacia Duster



Aktuální nabídka vozů Dacia Duster >

 

2. Hyundai i30 Kombi 

Aktuální nabídka vozů Hyundai i30 Kombi >

 

3. Škoda Fabia Kombi

Aktuální nabídka vozů Škoda Fabia Kombi >

 

4. Toyota Verso

Aktuální nabídka vozů Toyota Verso >

 

5. Dacia Lodgy

Aktuální nabídka vozů Dacia Lodgy >

 

6. Renault Scénic

Aktuální nabídka vozů Renault Scénic >

Rubriky
Nákupní rádce
Poradíme s výběrem vozu, náležitostmi prodeje či koupě vozu
Technika
Pomůžeme orientovat se v moderních technologiích osobních vozů
Cestování po Evropě
Povinné výbavy, rychlostní limity, mýtné či pokuty jednotlivých evropských zemí přehledně
Financování vozu
Různé možnosti financování nákupu nového i ojetého vozidla.
Novinky
Novinky a akce na webu UlovAuto.cz