Jak dokonale umýt a ošetřit auto bez nadělání škrábanců

Nezařazeno
15. Nov 2023
306 zobrazení
Jak dokonale umýt a ošetřit auto bez nadělání škrábanců

Pravidelné mytí auta je nejzákladnější součástí péče o vlastní vůz. Nejenže umyté auto skvěle vypadá, ale pokud se provádí správně, prodlužuje se tím životnost, kvalita laku a tím pádem i hodnota vozu. Čistý vůz je navíc vizitkou každého z nás, proto si názorně ukážeme, jak zajistit, abychom při mytí vozu nepoškrábali lak a nenadělali více škody než užitku. V tomto článku popíšeme bezpečné a účinné mytí auta, které zvládne každý a nákladu za profesionální čištění. 

Základní pravidla

#1 Počasí: Pokud vás netlačí čas, vyberte si den, kdy nemá pršet. Ideálně, když je hezky několik dní po sobě.

#2 Myjte ve stínu: Voda i prostředky na mytí na slunci rychle zasychají a vznikají pak mapy, které jdou těžko smýt.

#3 Nechte auto vychladnout: Před mytím se vždy ujistěte, že jsou karoserie i kola chladné.

KROK 1: Začneme koly

Na kolech se usazuje nejvíce nečistot, proto vždy začněte s nimi. Připravte si kbelík s vodou, do kterého přimícháte trochu autošamponu, čistič kol, rukavici na mytí kol a detailingový kartáč, který se dostane do všech záhybů. Pomůže i kartáč na vnitřní stranu kol.

Nastříkejte na kola čistič kol, nechte ho chvíli působit. Poté očistěte štětcem a kartáčem a kola opláchněte. Umyjte rukavicí s autošamponem a znovu opláchněte. K sušení můžete použít ručníky z mikrovláken nebo menší ručník. Ručník na sušení kol nikdy nepoužívejte na sušení karoserie nebo prahů a nástupních prostor!

KROK 2: Předmytí

Předmytí odstraní největší nečistoty, které by mohly zůstat na mycí rukavici a poškrábat lak. Základní postup před mytím spočívá v tom, že vůz pořádně opláchnete, ideálně wapkou. Opláchnutí jedeme odspodu nahoru. Nečistoty na spodní části vozu se totiž budou déle vsakovat. Ty, které stékají z horní části je vezmou s sebou.

Ideální je předmytí s některou z moderních snow foam nebo alespoň s čističem. Stačí nastříkat mezi spáry, na rozpláclý hmyz a mezi dveře a štětcem „odlepit“ od auta. Pak znovu celé auto opláchnete.

KROK 3: Samotné mytí

V tomto kroku budete potřebovat jemnou mikrovláknovou mycí rukavici, která nasaje velké množství vody i nečistot, krásně klouže po laku a snižuje riziko poškrábání laku.
Dále budete potřebovat 2 kyblíky – jeden s čistou vodou a druhý s vodou a autošamponem.

A jdeme na to. Rukavici namočte do kbelíku s autošamponem a po menších částech očistěte celý vůz. Pracujeme odshora dolů. Rukavici během celého procesu pravidelně perte v kbelíku s čistou vodou. Nakonec celé auto opláchněte, ideálně silným proudem vody (wapkou). Kvalitní autošampon nám pomůže odvést vodu z laku.

KROK 4: Sušení

Připravte si kvalitní sušící ručníky, které dobře absorbují vodu, nenechávají šmouhy a jsou šetrné k laku. Na celé auto použijeme ideálně 2 ručníky. První stáhne vodu po posledním oplachu a druhý dosuší zbytek veškeré vody – výsledkem bude suché auto beze šmouh. Nezapomeňte také na prahy a nástupní prostory.

Gratulujeme!

V této chvíli máte vnějšek auta krásně umytý a za svůj kočár se v žádném případě nemusíte stydět. Většina lidí je s tímto výsledkem spokojená, avšak pro ty, kteří chtějí mytí auta dotáhnout do dokonalosti, máme níže ještě pár dalších kroků.

KROK 5: Dekontaminace laku

Před nanesením ochrany laku je nezbytné zbavit se nečistot, které pouhým umytím neodstraníme. Jedná se o asfaltové a železité nečistoty, vzdušné koroze apod, na které musíme použít dekontaminaci laku.

  • Chemická dekontaminace probíhá nanesením tekutých přípravků. Tedy bez nutnosti leštění, či jakékoliv zdlouhavé, často i fyzicky náročné, procedury. Nicméně jak už proces napovídá, to, co bývá rychlé často není zcela důsledné. Chemická dekontaminace určitě není špatná volba, pokud však chcete lak dovést k dokonalosti, nevyhnete se mechanické dekontaminaci.

  • Mechanická dekontaminace je metoda, kdy odstraňujete veškeré nedostatky manuálně, pomocí tzv clay hlíny / modelíny. Tato „hlína“ se prodává různých tvrdostí a díky lubrikantu klouže po karoserii. Clayem odstraníte asfalt, polétavou rez, ale i usazenou špínu (i když tu asi není třeba nechávat až do fáze clayování). Provádíte-li tedy dekontaminaci mechanickou, postupujete centimetr po centimetru kolem dokola celého auta. Je tedy jasné, že vám nic neunikne, ale je také naprosto jasné, že budete potřebovat minimálně 3x tolik času, jak u dekontaminace chemické.

KROK 6: Nanesení ochrany laku

Bohužel, nelze doporučit jeden dokonalý produkt, který by byl nejlepší a zkrátka vhodný pro všechny. Existuje hned několik druhů ochrany laku a každý má své pro i proti. Abychom nezabrušovali do zbytečných a zdlouhavých detailů, níže máte u každého typu v bodech plusy a mínusy. 

Přírodní vosk na auto

+ Snadno se nanáší

+ Cena

- Nízká životnost (4-5 měsíců)

- Nevhodný v zimě

- Spíše estetická záležitost, než ochrana proti poškrábání

 

Syntetický vosk na auto

+ Pomáhá odolnosti a ochraně

+ Vyšší životnost (9 měsíců)

+ Vhodný i na zimu

+ Cena

- Mírně náročnější nanášení

- Potřebná předpříprava laku

- Spíše estetická záležitost, než ochrana proti poškrábání

 

Keramická ochrana laku auta

+ Vysoká životnost (až 2 roky)

+ Zrcadlový lesk a vytáhnutí barvy

+ Tenká vrstva chrání proti škrábancům i UV paprskům

- Výrazně složité nanášení. Špatně rozleštěná vrstva jde obtížně dolu

- Důkladná příprava před nanesením. Ve většině případů je potřeba lak rozleštit.

- Cena

Keramická ochrana je bez pochyby nejkvalitnější, nejodolnější a chrání lak před většinou nepříznivých faktorů, jako je UV záření, mechanické poškození, škrábance apod. Zároveň dodává autu lesk a ochranu, která odpuzuje nečistoty a usnadňuje tak budoucí mytí. Každopádně důkladná a zdlouhavá příprava, samotné nanášení i cena mnoho lidí odradí a sáhnout raději po přírodním či syntetickém vosku – tuhém i tekutém. A pokud byste chtěli přenechat aplikaci keramického vosku profesionálům, počítejte s částkou 10 000 Kč a více. 

Rubriky
Nákupní rádce
Poradíme s výběrem vozu, náležitostmi prodeje či koupě vozu
Technika
Pomůžeme orientovat se v moderních technologiích osobních vozů
Cestování po Evropě
Povinné výbavy, rychlostní limity, mýtné či pokuty jednotlivých evropských zemí přehledně
Financování vozu
Různé možnosti financování nákupu nového i ojetého vozidla.
Novinky
Novinky a akce na webu UlovAuto.cz