Co je potřeba zařídit při koupi ojetého auta: Administrativní postup krok za krokem

Nákupní rádce
1. Aug 2023
3742 zobrazení
Co je potřeba zařídit při koupi ojetého auta: Administrativní postup krok za krokem

Doba čtení: 4 minuty

Ať už kupujete auto nové nebo ojeté, od soukromníka nebo z bazaru, nevyhnete se nutné administrativě, která ke koupi vozu prostě patří. Ale není se čeho obávat. Celým procesem vás provedeme krok po kroku od kupní smlouvy až po přepis vozu, abyste na nic nezapomněli a následně vás nepozornost nebo neznalost nedohnala do nepříjemné situace. Pozor, celý tento proces musí proběhnout do 10 dnů. Pořádně si ho proto nastudujte a následně naplánujte.

Krok 1: Sepsání a podepsání kupní smlouvy

a) Se soukromou osobou

Podle zákonu lze smlouvu o koupi vozu uzavřít i ústně. V praxi to vypadá tak, že přijedete za Pepou, který prodává Fabii. Auto očíhnete, zdá se vám v pohodě. S Pepou si tedy plácnete, dáte mu peníze na ruku a on vám klíčky od auta. Tuhle formu smlouvy silně nedoporučujeme.

I se soukromou osobou byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu. Nebojte, nemusíte být právník. Vzor aktuálně platné kupní smlouvy si můžete stáhnout od nás. Ne nadarmo se říká “co je psáno to je dáno” a písemná smlouva vás chrání pro případ, kdyby po koupi vozu nastaly jakékoliv komplikace. Jednoznačně stanovuje podmínky koupě vozidla, jeho stav a v případě sporu snadno dokážete, že vůz skutečně patří vám. Smlouvu sepište a podepište minimálně ve dvou vyhotoveních – jedna pro vás a druhá pro prodejce.

Pokud se prodejce na písemnou smlouvu netváří a tvrdí, že ji přece nepotřebujete, tak nejspíš vám to auto za to ani nestojí.

b) S autobazarem

Autobazary a dealershipy mají vzorově napsané smlouvy od jejich právníků. To ale neznamená, že až na vás obchodník vytáhne rozsáhlou, legitimně vypadající smlouvu, kterou “není potřeba číst a stačí jen podepsat” tak hned začnete žhavit pero. Máte plné právo si smlouvu vzít domů, kde si ji můžete v klidu přečíst a porovnat s naším článkem Smlouva o koupi auta: Co musí obsahovat a na co si dát pozor. Nikdy nepodepisujte nic, co jste si řádně předtím přečetli. Ušetření těch pár minut vám za to nestojí a pokud na vás někdo tlačí do rychlého podepsání smlouvy, pak pravděpodobně nemá čisté úmysly.

POZOR: Od podepsání smlouvy vám běží 10 denní lhůta pro přepis vozidla. Chytře si tedy promyslete, jaké jsou další kroky a kdy ji podepíšete.  

Krok 2: Než vyrazíme, zkontrolujeme stav a pojištění auta

Ještě zadržte. Před tím, než s autem vyjedete na silnici byste se měli ujistit, že má vozidlo platnou technickou kontrolu, obě registrační značky (ať už standardní nebo převozní) a povinné ručení. Pokud jedna z těchto věcí není v pořádku, vyřešte ji ještě před odvozem auta. V případě neplatné technické kontroly nechte vůz odtáhnout na nejbližší STK. Neriskujte. Za tyto nepozornosti hrozí nemalé pokuty a v některých případech i zákaz řízení!

Krok 3: Povinné ručení

Prodejce může hned po předání auta vzít kupní smlouvu, zajít na pojišťovnu a zrušit své povinné ručení ke dni podpisu smlouvy. Proto nedoporučujeme spoléhat na to, že se ještě pár dní můžete “vézt” na povinném ručení původního majitele a radši si sjednejte své vlastní ještě v ten samý den, co auto kupujete. Pořád lepší, když na jednom autě budou v jeden čas dvě povinná ručení, než žádné. Povinné ručení je nutné vyřešit ještě před přepisem vozu.

Povinné ručení si naštěstí můžete srovnat i sjednat online v klidu a odkudkoliv. Takže třeba hned po podpisu kupní smlouvy, ještě než s autem odjedete. Vedle typu vozidla zde i vyplníte, od kdy má ručení platit. Pojistka platí, i když je uveden pouze VIN kód. Po uzavření povinného ručení dostanete zelenou kartu, kterou budete potřebovat ve finiši tohoto byrokratického běhu.

Kork 4: Evidenční kontrola na STK

Teď přichází na řadu evidenční kontrola. Ta se musí provádět vždy, když auto mění svého majitele. Můžete ji provést na naprosto libovolné stanici technické kontroly (STK) bez ohledu na registraci auta či vašeho trvalého bydliště. Evidenční kontrola při přepisu auta vás vyjde zhruba na 400 Kč. 

Po krátké lékařské prohlídce vašeho nového mazlíka dostanete protokol o evidenční kontrole a můžete se posunout na další stanoviště.

Kork 5: Přepis vozu

Už máte kupní smlouvu, platné povinné ručení a protokol o evidenční kontrole. Zbývá vám další a finální zastávka na libovolném obecním úřadu s rozšířenou působností (registr vozidel). 

Jak už jsme zmiňovali, k tomuto kroku musí dojít do 10 dnů od podepsání smlouvy, ale zároveň se musí jednat o krok poslední. 

Co budete na přepisu potřebovat:

  • Kupní smlouva (Krok 1)
  • Zelená karta (Krok 3)
  • Protokol o evidenční kontrole (Krok 4)
  • Malý i velký technický průkaz auta 
  • Občanský průkaz či jiný doklad totožnosti
  • Původního majitele auta také s doklady totožnosti

Původního majitele vozu může nahradit plná moc k přepisu vozu, ta však musí být úředně ověřena. Tuto službu nabízí každá pošta s označením Czechpoint. 

Za samotný převod vozu se platí 800 Kč. Za ověření jednoho podpisu na plné moci 30 Kč. 

Pokud chcete přepsat starší auto, které dosud nemá zaplacený EKO poplatek a zároveň nesplňuje alespoň emisní normu EURO 3, nejvýznamnějším nákladem při přepisu  může být právě ekologická daň. Výše této daně se odvíjí od emisní normy, kterou vaše auto splňuje, což lze zjistit z technického průkazu. Sazby poplatku jsou v roce 2023 tyto:

EURO 2 = 3 000 Kč

EURO 1 = 5 000 Kč

EURO 0 = 10 000 Kč

Pokud bylo vaše auto vyrobené po roce 2000, je pravděpodobné, že splňuje normu EURO 3 a je tedy z ekologické daně osvobozeno.

Závěr

A je to. Auto je kompletně vaše a vy můžete vyrazit na cestu. Když si tyto kroky dobře naplánujete, můžete je všechny splnit i během jednoho dne. Hlavně si pamatujte:

  • Před podpisem ověřte, zda vůbec může auto na silnici a případně mějte naplánované alternativy, jak si auto odvezete.
  • Do kupní smlouvy uveďte radši více věcí, než-li méně.
  • Povinné ručení si sjednejte co nejdříve.
  • Na evidenční kontrolu jeďte na nejbližší STK
  • Od podpisu smlouvy máte na přepis pouze 10 dní.

 

Rubriky
Nákupní rádce
Poradíme s výběrem vozu, náležitostmi prodeje či koupě vozu
Technika
Pomůžeme orientovat se v moderních technologiích osobních vozů
Cestování po Evropě
Povinné výbavy, rychlostní limity, mýtné či pokuty jednotlivých evropských zemí přehledně
Financování vozu
Různé možnosti financování nákupu nového i ojetého vozidla.
Novinky
Novinky a akce na webu UlovAuto.cz